miercuri, 16 aprilie 2008

Stiri haotice

Mi-am propus sa notez cate ceva din intamplarile din societatea de azi (selectate cat se poate de subiectiv, dupa cum se va vedea) pentru o comparatie in viitor. Cred ca va fi interesant... Voi prezenta evenimentele in ordine invers cronologica, ca sa pot merge in jos spre trecut si in sus spre prezent (nu vor fi posturi distincte, ci am sa actualizez postul asta).

2-5 iunie 2008 (bbc)
  • S-a descoperit cea mai mica planeta extrasolara, de numai 3,3 ori mai mare decat Pamantul. E expresia cautarii asidue a vietii pe alte planete, care bantuie visele multora dintre noi si bugetele destul de multor state. Nu inseamna mult (de fapt, mai nimic, pentru ca planeta orbiteaza in jurul unui soare "ratat", prea mic), dar voi reveni ... :)
  • Saptamana asta are loc o intalnire la nivel inalt asupra crizei mondiale alimentare. Unii vorbesc de "unsustainable agricultural policies and technologies", reguli de comert inechitabile, subventii agricole care distorsioneaza pietele ori marginalizarea sistematica a micilor producatori. Altii vorbesc de cresterea consumului de carne din China odata cu boom-ul economic din ultimii ani, de cresterea populatiei in tarile din lumea a treia, neinsotita de masuri politice si economice pe masura, de utilizarea masiva a culturilor pentru producerea de bio-fuels. Se pare ca patru specii de plante - graul, porumbul, orezul si cartoful - constituie mai mult de jumatate din caloriile provenind din plante din dieta umana, iar aproximativ douasprezece specii de animale constituie 90% din proteinele animale consumate in toata lumea. Am pierdut deja trei sferturi din diversitatea genetica a culturilor agricole.
  • Irlandezii (singurii care) tin referendum asupra Tratatului de la Lisabona. Pe aceeasi pagina BBC sunt redate declaratii ale unor oameni care reprezinta culori politice sau interese diferite, cu recomandari opuse in privinta votului si cu argumente nenumarate. Unii se tem de concentrarea mai mare a puterii la nivelul institutiilor UE, altii considera ca asta e singura cale. Eu inca nu mi-am format o parere, dar mi-a placut exercitiul democratic.

15 aprilie 2008 (mozaic bbc si yahoo)
  • S-au descoperit zacaminte de petrol pe Titan (satelit al lui Saturn) mai bogate decat intreaga rezerva a Pamantului, iar in largul Braziliei a fost descoperit un zacamant urias capabil sa acopere intreaga nevoie a industriei americane timp de 6 ani. Teama generala e insa ca rezerva de pe Pamant se va termina destul de curand (probabil in cursul acestui secol, dar am auzit previziuni si mai sumbre). Astazi pretul barilului a atins un nou record, de 115$. Lumea spera in identificarea unor surse de energie alternativa. Unii cred ca producerea asa-numitilor "biofuels" ar fi o solutie. Altii cred ca ea sta la baza cresterilor de preturi la mancare. Coreea de Nord se afla in fata unei crize umanitare din pricina lipsei mancarii. In orice caz, Comisia Europeana isi mentine cerintele de crestere a procentului de "biofuels" din combustibilul pentru masini la 10% in 2020.

Niciun comentariu: